Lenas bedste opskrifter

Grove laksefrikadeller

Befri 400 g laksefilet for skindet eller få fiskehandleren til at gøre det.

Skær kødet i meget små terninger. Rør laksekødet grundigt med 1 spsk. groft hakket rosa peber og 1 tsk. salt, så kødet ”mases”. Stil laksekødet i køleskab et par timer.

Tag laksekødet ud og rør 1 spsk. mel og 1 æg i. Farsen er ret flydende. Form farsen til frikadeller, og steg dem i varm olivenolie på en pande. Portionen giver 7-8 frikadeller.

Servér med letkogt broccoli og gerne kartofler. Letbrunet smør med persille, hollandaise eller citronsovs kan serveres til.

Og nu til noget helt andet:

Citronglaseret kalvemørbrad
(6 pers.)

¾-1 kg kalvemørbrad
revet skal af 1 usprøjtet citron
1-2 tsk. friske blade citrontimian (kan udelades)
1 ½ tsk. salt
kværnet peber
olivenolie til stegning
saft af 1 citron
½ tsk. muscovadosukker eller rørsukker

Gremolata:
2 dl finthakket persille
2-3 fed hvidløg
fintrevet skal af 1 appelsin
½ tsk. salt

 Svampesalat:
750 g blandede svampe
2 skalotteløg
100 g tørrede, marinerede tomater
2 spsk. olivenolie
150 g gruyéreost eller emmentaler, groftrevet eller i små tern
100 g babyspinat
½ tsk. salt
kværnet peber

Gnid kødet med citronskal/citrontimian/salt/peber og læg det køligt i 10-12 timer. (dagen før)

Steg kødet på pande 15 min. ved jævn varme, vend det jævnligt. Lad det hvile 10 min., kom citronsaft og sukker ved. Sæt panden over ved svag varme og damp citronsaften noget ind, mens fileten jævnligt vendes. Lad kødet hvile i 10 min., inden det skæres i skiver.

Gremolata: Bland ingredienserne koldt og stil det til side. (Dagen før)

Svampesalat: Rens svampene og skær dem i mindre stykker. Hak løg og tomater fint. (dagen før)

Rist svampene på tør sliplet-pande, til det meste af væden er dampet af. Tilsæt løg/tomater/olivenolie mod slutningen. Tag panden fra varmen og tilsæt ost/spinat. Vend det rundt og smag til med salt og peber.

Halve, bagte kartofler
Beregn 2 (ikke alt for store) kartofler, ca. 150 g/person. Skrub dem, skær igennem på langs, tør dem i et viskestykke. Læg dem på en plade med bagepapir. Pensl skærefladen med olie. Drys med salt/peber/krydderuter. Bag ca. 35-45 min.

Og Lena fortsætter:

Tiramisu med syltede druer
(6 pers.)

1 ½ dl creme fraiche (18 eller 38%)
2 spsk. sukker
4 pasteuriserede æggeblommer
1 bæger marscapone, 200 g (italiensk friskost)
½ spsk. kakao
3 stk. syltet ingefær
1-2 spsk. ingefærlage
200 g grønne, kernefri druer
6 savoyardikager (lady fingers)

Rør creme fraiche og ½ spsk. sukker. Pisk æggeblommer godt med resten af sukkeret.

Rør marscaponen i og vend creme fraichen i. Halvér druerne. Hak ingefæren fint, bland den med lage og druer. (dagen før)

Kom cremen lagvis i portionsglas kakao. Top op med druer, og sæt en kage i hver portion.

Og den berømte Ølkage:

ØLKAGE/KRYDDERKAGE

500 g farin blandes med 1 flaske hvidtøl

Deri håndrøres:
500 g hvedemel
1 tsk. med top af hhv. kanel/stød nellike/ingefær
1 tsk. strøget natron
Der røres kun til melet er ’forsvundet’

En bradepande beklædes med bagepapir (20x30 cm). Dejen hældes i.
Bages på en af de nederste riller, 175-185 gr. i 60-75 mm.

Kan spises med eller uden smør